Therapeutische Elastische Kousen

Therapeutische elastische kousen (TEK) worden vaak steunkousen genoemd. Het zijn kousen die bedoeld zijn om extra druk te geven aan een ledemaat (arm of been), meestal om de ophoping van vocht, oedeem, tegen te gaan. Door de extra druk verplaatst het vocht zich deels van intercellulair (tussen de cellen) naar intravasaal (in bloedvat of lymfevat). Ook de afvoer van vocht door de bloedvaten verbetert. Bij deze ziektebeelden is het dragen van een elastische kous nuttig of nodig:

Lymfe-oedeem

Het vasthouden van vocht kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen ontstaat het nadat bij iemand ter behandeling van kanker vetcellen en lymfeklieren verwijderd zijn. Het ontstane gat vult zich vervolgens met lymfevocht en wordt lymfe-oedeem genoemd.

Lipoedeem

Een andere vorm van oedeem is lipoedeem. Dit is een chronische ziekte waarbij de aanmaak van vetweefsel verstoord is. Hierdoor hoopt vet en vocht zich onderhuids op – bijzonder pijnlijk voor de patiënt. Vaak bevindt het oedeem zich in de benen, die erg dik en zwaar kunnen worden en daardoor ook problemen met lopen veroorzaken. Een elastische kous kan dan uitkomst bieden.

Veneuze insufficiëntie (ook zonder oedeem)

Veel mensen in Nederland hebben er last van: spataders, krampen en rusteloze benen. Dat komt door (kleine) problemen in de doorbloeding van de benen. Een slechte doorbloeding heeft vaak ook opgezette benen, dikke enkels en vermoeide benen tot gevolg. Stuk voor stuk vervelende klachten, waarbij een elastische kous een probaat therapeutisch middel is ter bestrijding.

Diep-veneuze trombose of wondroos

Ook wanneer iemand een trombose heeft gehad die zich diep in de aderen bevindt, wordt het gebruik van elastische kousen aangeraden. Daarnaast biedt het een oplossing wanneer er sprake is van wondroos. Na behandeling met antibiotica kan door middel van een elastische kous voorkomen worden dat de zwelling van de wondroos terugkeert. Bovendien vermindert de kous de pijn aan het gezwollen been.

Bij lang staan, zwangerschap of een lange vliegreis worden soms elastische kousen gedragen om het ontstaan van spataders of trombose te voorkomen.